Zarzuela van gemengde vis en tapenade


Het kan bijna niet anders dan dat er in Spanje – met z’n lange zeekust – geweldige visgerechten worden bereid. Een van de meest populaire is zarzuela. Een combinatie van verschillende soorten vissen, uien, knoflook, olijven en kruiden! Als je die geur opsnuift en je doet je ogen dicht, voel je je in een strandtent aan een van de Costa’s.

Lekker erbij: witte rijst en Spaanse sperzieboontjes met gebakken knoflook en ui.

Tip: Voeg met de vis een blikje Merza Spaanse gevulde olijven met zalm (zonder vocht) aan het gerecht toe. Strooi vlak voor het eten 3 el vers gehakte koriander of peterselie over de zarzuela.

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 3 vleestomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 draadjes saffraan
  • 4 el olijffolie
  • peper, zout, chilipeper
  • 6 el Merza zongedroogde tomaten tapenade
  • 6 dikke stukjes (50 g elk) visfilet (bijv. kabeljauw, zeewolf, zalm en/of tilapia) 12 grote gepelde
  • 500 g verse mosselen

Bereidingswijze

  1. Pel en snijd de uien en knoflook in kleine stukjes. Leg de tomaten 15 tellen in kokend water, spoel ze af met koud water, ontvel en snijd ze in stukjes.
  2. Week de saffraandraadjes in een heel klein schaaltje in 2 el warm water.
  3. Verhit de olie in een ruime koekenpan bak de ui en knoflook 3 minuten op een laag vuur. Zet het vuur hoog. Voeg de tomaten toe en bak ze 3 minuten.
  4. Voeg 1 tl peper, 1 tl zout, 1/2 tl chilipeper de tapenade en de saffraan (met vocht toe) en laat het mengsel 3 minuten pruttelen. Voeg 2 dl heet water toe en breng het aan de kook.
  5. Leg de vis, de garnalen en de mosselen diep in de saus en laat ze met het deksel op de pan op een matig vuur in ca. 10 minuten gaar worden. (Garen van de vis kan ook in een afdekte ovenvaste schaal in de hete oven 200°C, ca. 15 minuten.) Strooi er eventueel wat peterselie over.
Merza
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Soort gerecht: Vis
  • Aantal personen: 4
Zongedroogde tomatentapenade

Waardeer dit recept: