Mediterrane gehaktrolletjes met pijnboompitten en gedroogde tomaten


Overal rond de Middellandse zee, in Griekenland, Spanje, Turkije, Italië en Marokko, worden allerlei ingrediënten en kruiden in flinterdunne deegjes verpakt. Zoals bijvoorbeeld in filodeeg, een deeg dat hier tegenwoordig in veel supermarkten (meestal diepvries) verkrijgbaar is. Het is heel makkelijk in gebruik en er zijn ongelooflijk veel heerlijke variaties te maken.

Lekker erbij: rijst met Merza zwarte tapenade en peterselie erdoor, en een gemengde salade met tomaten.

Tip: Je kunt ook lamsgehakt gebruiken voor de mediterrane rolletjes. Als je kleine stukjes filodeeg gebruikt kun je op dezelfde wijze als hierboven borrelhapjes maken.


Ingrediënten

  • 4 el pijnboompitten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 Merza Zongedroogde tomaten op olie (pot)
  • 500 g mager rundergehakt
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • 7 el gehaktkruiden met paneermeel
  • 4 vellen filodeeg (diepvries, ontdooid)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin. Laat ze op een bord afkoelen.
  3. Pel en snijd de ui en knoflook in kleine stukjes. Verhit 2 el olie van de gedroogde tomaten in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook 3 minuten op een matig vuur.
  4. Snijd de gedroogde tomaten in stukjes. Meng het gehakt met de Italiaanse kruiden, de gehaktkruiden, de gedroogde tomaat, de pijnboompitjes en het uimengsel.
  5. Verdeel het gehakt in 4 porties en vorm rolletjes van ca. 15 cm.
  6. Leg een vel deeg op het aanrecht bestrijk het helemaal met een beetje olie van de gedroogde tomaten. Leg een gehaktrolletje onderaan het vel, in het midden. Vouw het deeg links en rechts van de rol om en rol het deeg om het vlees heen. Maak op dezelfde wijze nog 3 rolletjes.
  7. Leg ze op een bakplaat en bak ze in de hete oven in ca. 15 minuten bruin en gaar.
Merza
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Soort gerecht: Vlees
  • Aantal personen: 4
Zongedroogde tomaten op olie

Waardeer dit recept: